Javorový sirup je přírodní sladidlo vhodné k doslazování cereálií, zmrzlin, teplých i studených nápojů a především palačinek. Vybrali jsme pro vás javorový sirup nejvyšší kvality, označovaný jako Grade A, a také té nejlahodnější chuti, která se označuje Amber Rich Taste.
Javorový sirup je přírodní sladidlo získávané nejčastěji z mízy javoru cukrového. Z javorů se dá získat na jaře jejich navrtáním a zachycováním vytékající šťávy. Ta je pak následně zahušťována zahřátím. Prakticky veškerá výroba javorového sirupu probíhá v Severní Americe, kde je využívání javorového sirupu součástí kulturní tradice. Místní indiánské kmeny zpracovávaly mízu javorů získanou jejich nařezáváním už po dlouhá období před objevením Ameriky. Od nich se to posléze naučili Evropané, kteří ovšem začali používat k jeho získávaní místo řezů otvory vrtané nebozezem. Během 17. a 18. století pro evropské osadníky představoval javorový sirup dostupný zdroj koncentrovaného cukru, neboť třtinový cukr bylo nutné dovážet z Karibiku. Zhruba v době Americké občanské války už začal být hlavním sladidlem ve Spojených státech amerických třtinový cukr, který byl během samotné války na severu vzácný, a posléze se tak hlavním sladidlem stal javorový sirup místo cukru.Dnes je hlavním výrobcem javorového cukru Kanada, kde se ho v roce 2004 vyrobilo 26,5 miliónu litrů, tedy více než 80 % světové produkce, přičemž 75 % světové produkce pochází z provincie Québec.
Soubory cookie používáme k analýze údajů o našich návštěvnících, ke zlepšení našich webových stránek, zobrazení personalizovaného obsahu a k tomu, abychom vám poskytli skvělý zážitek z webu. Přečtěte si více